Juhani Viherlahti 1941-2023

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 11

Juhani Viherlahti kuoli Espoossa 7. joulukuuta 2023 aggressiivisen syövän heikentämänä. Hän oli syntynyt Helsingissä vuonna 1941, keskelle jatkosotaa. Vanhemmat olivat paenneet Viipurista Helsinkiin. Sodan jälkeen asuttiiin Salon lähellä maatilalla, mutta 50-luvulla palattiin jälleen Helsinkiin.

QX-uutissivustolla julkaistiin vuosi sitten, marraskuussa 2022 pitkä elämäkertahaastattelu. Siinä Juhani kertoi, että hän jo 4-5 -vuotiaana tunsi kiinnostusta muihin poikiin. Asiallista tietoa oli 50-60-luvuilla vaikea saada. Ulkomaan matkoilla pystyi hankkimaan jotain kirjallista materiaalia.

1960-luvulla hän valmistui puhelinteknikoksi ja työskenteli pitkään pääpostin valvomossa nykyisen Kiasman vieressä. Siellä seurattiin kansainvälistä telexliikennettä kesällä 1969, kun Neil Armstrong astui kuun pinnalle. Naapurihuoneessa valvottiin, että suurvaltojen ”kuuma linja” toimii kaikkina vuorokauden aikoina.

Homoseksuaaliset teot poistuivat rikoslaista 1971. Pari vuotta aikaisemmin oli perustettu Psyke ry ja se sai kerho- ja toimistotilan Kalevankadulta. Juhani lähti mukaan toimintaan. Avattiin puhelinpalvelu ja perustettiin keskusteluryhmä. Siellä tapasin Juhanin ensi kertaa. Siitä lähtien hän toimi erilaisissa vapaaehtoistöissä yli 50 vuotta. Vuonna 1973 hän tapasi tulevan aviomiehensä.

Tähän pitkään aktivistiuraan on sisältynyt monia vaiheita. 1974 perustettiin Seta. Juhani liittyi yhdistyksen jäseneksi ja hän toimi kouluttajana ja tukihenkilönä muun työnsä ohessa kaikkiaan 15 vuotta. Hän oli kouluttautunut työn ohessa psykologian alalle. Hän kiersi paljon kouluissa ja muissa oppilaitoksissa puhumassa vähemmistöistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1980-luvulla tuli AIDS ja taas tarvittiin vapaaehtoistyöntekijöitä. Juhani Viherlahti toimi puhelinvastaajana ja tukihenkilönä. Hän näki työpaikallaan Posti- ja telelaitoksella, miten toisessa yksikössä homoksi tiedetty mies sai kuumeen ja työtoverit kieltäytyivät työskentelemästä hänen kanssaan. Juhani pystyi kertomaan esimiehille tarkempaa tietoa AIDSista.

1990-luvulla Juhani oli aktiivisesti mukana Datafobin toiminnassa. Se oli eräänlainen internetin edeltäjä, sähköpostiohjelma.

2000-luvulla Juhani toimi pitkään Ranneliikkeen aktiivisena avustajana. Vuosien mittaan hän teki arviolta 2500 uutisjuttua ja osallistui paljon siellä käytäviin keskusteluihin. Hänen kokoamansa eheyttämishoitoja käsittelevä juttu nousi myös valtamediaan.

Hänen sydäntään lähellä ovat olleet myös sateenkaariperheet ja kirkon uudistusliikkeet. Pride-kulkueissa hän on usein ollut näissä ryhmissä mukana marssimassa. Yksityiselämässä hän on toiminut tukivanhempana. Tukivanhempaa voi tarvita, kun esim. perheestä puuttuu isä. Tästä asiasta Juhani kertoo lyhyesti juuri nyt ajankohtaisessa ”Suomi on queer”-tv-sarjassa, sen 5. osassa. 1990-luvulla hän oli päähenkilönä aihetta käsittelevässä radiodokumentissa, joka voitti palkinnon kansainvälisessä Prix Italia -kilpailussa.

Me monet vanhenevat hlbt-ihmiset helposti eristäydymme, kun ikää tulee ja tuttavapiiri supistuu. Juhani Viherlahti oli monelle yhteyksien ylläpitäjä. Jos jostain tutusta ei kuulunut kuukausien mittaan mitään, hän soitti ja kyseli vointia. Marraskuun alkupuolella lähetttämääni sähköpostiviestiin ei enää tullut vastausta. Mieleen nousi huoli: kavala sairaus on ehkä saanut yliotteen.

Pertti Korpinen

11 kommenttia

Kaunis kiitos todella hienosta muistamisesta. Kyllä hän pysyy mielissämme vielä pitkään!
En ollut aikoihin kirjautunut Ranneliikkeeseen, mutta nyt piti. Juhanin jutut olivat tärkeitä, kun aikoinaan lapsena ja nuorena Ranneliikettä luin. Hienoa työtä teki.